Zsidó újév

A zsidó vallás újévet köszöntő ünnepe a ros hasana. A ros hasana az egyetlen olyan zsidó ünnep, amely két napig tart. Legszembetűnőbb sajátossága az, hogy nem december 31-én tartják, hiszen a héber naptár eleve eltér a keresztény Gergely-naptártól, hanem szeptember végén, október elején. Olyannyira tradicionális ünnepe ez a zsidóságnak, hogy még Mózes sem tudott ezen változtatni, aki az első tavaszi hónapot szánta az újesztendő kezdőpontjának.

Az újév megfelelő köszöntésének a zsidó vallásban is jelentősége van, különféle hiedelmek és szokások kapcsolódnak hozzá.

Talán a legismertebb zsidó újévi szokás a jókívánság. Ilyenkor azt kívánják egymásnak a találkozó ismerősök, hogy az újévben „jó évre legyél beírva”. Ennek az a Talmudból származó gondolat az alapja, hogy az Úr könyvébe minden ember neve fel van írva, ki jó sorsra, ki rosszra. 

A szigorú szabályok mentén felépült zsidó konyhának is megvannak az újév ünnepére vonatkozó külön előírásai a kóser étkezésre vonatkozó követelményeken felül.

       

Flickr by Hamed Saber 

A kóser konyha három legfontosabb szabálya, hogy csak kóser hús fogyasztható, azt vérteleníteni kell és a tejes és húsos ételeket el kell választani. Ennek megfelelően a konyhában is egymástól elkülönítetten kell elkészíteni őket, sőt fogyasztásuk során is ügyelni kell arra, hogy a húsos és a tejes ételek a gyomorban se találkozzanak.

A hagyományosan csak szombaton és az ünnepek alkalmával fogyasztott kalácsot ilyenkor nem sóba, hanem mézbe mártják, hogy ilyenformán a következő évet is megédesítsék. Az ünnepnapokon fogyasztott kalácsnak (a barchesznek) ilyenkor még az alakja is más, eltérően a megszokott hosszúkás alaktól, ilyenkor kerekre sütik, hogy az egész év is kerek legyen és sok jót hozó legyen. A magyarországi zsidók például újévkor tradicionálisan répafőzeléket fogyasztanak azért, hogy az újév a gyarapodás éve legyen, de szintén régi szokás náluk újévkor almát is fogyasztani.

Flickr by Ianiv & Arieanna

Az újév ünnepét a „jó előjel” (héberül sziman tov) gondolata határozza meg, ez alakítja, mint láthattuk az ünnep során fogyasztható és fogyasztandó ételek listáját, de kihat az öltözködésre is. Újév első napján új ruhát illik felvenni, lehetőleg fehéret.

 

 


 


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Újév